ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.

2012-2014

 

Το ΔΣ του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. ανέλαβε δράση μετά την συγκρότηση του σε σώμα τον Μάιο του 2012.

Στην διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να ανταποκριθεί στο βαθμό που οι συνθήκες του επέτρεψαν στους σκοπούς του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό του και είναι οι εξής

 • Η συμβολή της κτηνιατρικής κοινότητας  στη συνεχή βελτίωση της περίθαλψης των ζώων συντροφιάς και την προστασία της δημόσιας  υγείας.
 • Η προάσπιση των δικαιωμάτων των κτηνιάτρων και η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που απορρέουν από την άσκηση του επαγγέλματός τους.
 • Η στενότερη επαφή και γνωριμία μεταξύ τους , όπως και με τους συναδέλφους  άλλων περιοχών και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κτηνιατρική ιδιότητα.
 • Η κοινωνική ,ηθική και νομική προάσπιση του κτηνιατρικού επαγγέλματος.
 • Η βελτίωση της επιστημονικής ενημέρωσης των μελών του.

Έτσι:

 • Στη διετία  που πέρασε συμμετείχαμε  ενεργά  στο πρόγραμμα στειρώσεων  10 Δήμων του Ν. Αττικής και του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Ένα πρόγραμμα που σήμερα θεωρείται θεσμός, πάνω σε αυτό βασίστηκαν όλοι οι νόμοι περί αδέσποτων, το υποστηρίζουν αλλά και το επικαλούνται όλοι οι ζωόφιλοι οργανωμένοι και μη, αλλά και όλοι οι Δήμοι.
Έτσι για ιστορικούς και όχι μόνο λόγους  υπενθυμίζουμε ότι η ιδέα της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συνδέσμου Κτηνιάτρων υπήρξε  έμπνευση του Δ.Σ. του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. σχεδόν 12 χρόνια πριν.
Στην αρχή, όπως συμβαίνει πάντα, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και κριτική από πολλούς, κυρίως συναδέλφους.(Ήταν η εποχή που το μεροκάματο έβγαινε και χωρίς την ανάγκη για επίκληση στη ζωοφιλία.)

Σημασία για εμάς και τότε και τώρα έχει όχι μόνο η ποσοτική μας συμβολή στη  περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων αλλά κυρίως η ποιοτική μας διαφοροποίηση.

Είναι σημαντικός ο αριθμός των ζώων που περιθάλπονται.
Επειδή όμως είμαστε επιστήμονες υγείας πιστεύουμε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η ποιότητα παροχής  υπηρεσιών ,η εξασφάλιση ασφαλών αλλά και νόμιμων και διαυγών διαδικασιών.
Για τον λόγο αυτό αρνηθήκαμε  την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων το 2012  όταν η μειοδοσία άλλων συναδέλφων υποβάθμιζε, κατά την γνώμη μας, την ασφαλή και αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος μας. Την ομόφωνη αυτή απόφαση του Δ.Σ. εξηγήσαμε με επιστολή μας στο Δήμο.

 • Δεχτήκαμε να συμμετάσχουμε σε πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών που μας προτάθηκε από την Animalaction στις 25-28 Φεβρουάριου 2014.  Αποφασίσαμε να προσφέρουμε  απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες μας προς αποφυγήν γκρίζων ζωνών υποτιμολόγησης. Συμμετείχαν 50 συνάδελφοι και στειρώθηκαν 200 γάτες.  Επί πλέον με την υποστήριξη των εταιρειών  ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ – CEVA –ELANCO έγινε αντιλυσσικός εμβολιασμός και ηλεκτρονική ταυτοποίηση σε όλα τα ζώα ,όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.
 • Συμμετείχαμε σε συσκέψεις  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα  ζωοανθρωπονόσων. 
 • Προσκληθήκαμε σε σύσκεψη από την Νομαρχία Ανατ. Αττικής  με εκπροσώπους των Δήμων  τον Ιούλιο  2013 με θέμα την αντιμετώπιση  της εμφάνισης κρουσμάτων  λύσσας στη χώρα μας. Παράλληλα  επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που προβλέπει υποχρεωτική ηλεκτρ. ταυτοποίηση και αντιλυσσικό εμβολιασμό σε όλα τα ζώα. Βέβαια μετά την κατάργηση της Δημ. Αστυν. ο έλεγχος  από τους Δήμους έχει δυσκολίες.
  Παράλληλα ο Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. έστειλε επιστολή στους Δήμους για ενημέρωση και συνεργασία.
 • Προσκληθήκαμε  και παραστήκαμε με ομιλία μας στη Διαδημοτική ημερίδα του Δήμου Κηφισιάς «ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ» στις 19-12-2013.
 • Προσκληθήκαμε σε σχολεία για ενημέρωση με αφορμή την ημέρα των ζώων .
 • Παρευρεθήκαμε με ενημερωτικό υλικό στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για την ημέρα των ζώων μετά από πρόσκληση του τα έτη 2012-2013.
 • Κείμενα μας με θέμα την υπεύθυνη ζωοφιλία και την λύσσα δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο (Εφημερίδα των Συντακτών).
 • Ανταποκριθήκαμε σε πρόσκληση της προέδρου της Ε.Κ.Ε. για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος  στις24-5-2012. Μετά από ενημέρωση του Δ.Σ. αποστείλαμε εγγραφή απάντηση με τις θέσεις μας.
 • Συμμετείχαμε στο Συνέδριο των ζώων συντροφιάς της Ε.Κ.Ε.με  έντυπο υλικό.
 • Προσκληθήκαμε και παρευρεθήκαμε στο Συνέδριο της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. τον Μάρτιο του 2014.
 • Προσκληθήκαμε και παρευρεθήκαμε στις συνελεύσεις του Π.Κ.Σ. σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, στη συνέλευση φοιτητών του Α.Π.Θ., στο συνέδριο της I.F.S.A.
 • Υποστηρίξαμε προβλήματα συναδέλφων όποτε αυτά   προέκυψαν, μέσω της ασφάλειας αστικής ευθύνης που διαθέτουμε εδώ και πάνω από 12 χρόνια.
 • Αποτρέψαμε εμβολιασμούς και στειρώσεις δεσποζομένων και αδέσποτων  σε γήπεδο στα Σπάτα έπειτα από άμεση κινητοποίηση του μέλους του Δ.Σ. Αλ. Κελεμπέκογλου, άμεσης ενεργοποίησης του Π.Κ.Σ. με εξώδικο στον Δήμο και παρέμβασης της προέδρου του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. στην αρμόδια συνάδελφο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
 • Συνεργαστήκαμε με τον Π.Κ.Σ. και την πρόεδρο του Α. Τραχήλη  όποτε  προέκυψαν  κοινά θέματα, με αμοιβαία συναδελφικότητα πάντα, διαψεύδοντας το στίγμα της εποχής μας και όχι μόνο του "διαίρει και βασίλευε". 
 • Ο  Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. τον Δεκέμβριο του 2012 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ» Επαγγελματική  -Επιστημονική Δεοντολογία.
 • Με πρωτοβουλία  του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. οργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014  συζήτηση με θέμα «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.» Η επιτυχία της εκδήλωσης  αυτής ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας. Παρευρέθηκαν με προθυμία και ενδιαφέρον όλοι οι  προσκεκλημένοι εκπρόσωποι  των φορέων του χώρου μας και οι εκπρόσωποι των εμπορικών εταιρειών. Συζητήθηκαν ανοιχτά τα  θέματα  που μας απασχολούν  όλους. Υπήρξε αίτημα η συζήτηση να είναι κλειστή για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Κρατήθηκαν πρακτικά τα οποία είναι στην διάθεση  όσων ενδιαφέρονται. Υπήρξε αίτημα από όλους τους παρευρισκόμενους να συνεχιστούν οι συζητήσεις και αποστολές συγχαρητηρίων μηνυμάτων.
 • Στα πλαίσια της πρόθεσης μας για στενότερη επαφή και ανταλλαγή απόψεων  συναντηθήκαμε με κατά τόπους συναδέλφους. Δυστυχώς δεν υπήρξε δυνατότητα να επεκταθούμε  σε όλες  τις περιοχές και σε όλους τους συναδέλφους. Αιτία  η έλλειψη χρόνου. Δεν έγινε επίσης δυνατή μια μαζικότερη εκδήλωση όπως ένας  χορός. Το πρόβλημα παραμένει ο χρόνος, το  άκεφο κλίμα της εποχής, αλλά και η δυσκολία οικονομικής υποστήριξης. Ελπίζουμε στο μέλλον.
 • Συνεργαστήκαμε με ακτινοφυσικό  για τον έλεγχο των ιατρείων με ακτινολογικό και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία αλλά και την ασφάλεια σε εξαιρετικά προσιτή τιμή. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες στα μέλη του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.
 • Την διετία  που πέρασε αναβαθμίσαμε το site του Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. και την  δυνατότητα διαδικτυακής επικοινωνίας με τα μέλη του.

Παράλληλα ο Σ.Κ.Μ.Ζ.Α. προσφέρει την δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν σε όλα τα μέλη του. Η προσφορά αυτή παραμένει διαθέσιμη.

Έλλειμμα  μας  ήταν η υποστήριξη του site με άρθρα και πιο ζωντανή επικοινωνία. Ελπίζουμε στο μέλλον να βελτιωθεί η σελίδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις  όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στα κοινά, αυτά που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε υπερέχουν πάντα από αυτά που επιτυγχάνουμε να υλοποιήσουμε.

Οι προθέσεις των μελών του Δ.Σ. ήταν πάντα θετικές ακόμα και όταν υπήρξαν διαφορετικές.

Παρά  τα σημεία των καιρών και «…κόντρα στις πανουργίες της ιστορίας.» εξακολουθούμε  να πιστεύουμε  στη παρουσία και στη συνεργασία.

Η Γενική Γραμματέας

Η Πρόεδρος

Ρένα Μαθιουδάκη Ντίνα Μπελτέκου

 

Χάρτης Κτηνιάτρων

Αναζητείστε εύκολα και γρήγορα κτηνίατρο κοντά σας εισάγοντας τη διεύθυνσή σας!

Χάρτης

Θέλετε να γίνετε μέλος;

Ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος του Συνδέσμου; Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Back to top